Ενίσχυση της Ανθεκτικότητας μέσα από την αποδοχή και τα λάθη!Γράφει η Εγγεγραμμένη Σχολική / Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, Ελεάνα Χατζημηνά.
Λάθη – Φίλοι οι Εχθροί μας;
Τα λάθη πολλές φορές παρουσιάζονται ως κάτι απαγορευτικό, αρνητικό και πολλές φορές κάτι από το οποίο θα ακολουθήσει τιμωρία.
Στο γραφείο καθημερινά έρχονται παιδιά και έφηβοι και εκφράζουν τον φόβο τους για τα «λάθη» τους. Το φόβο ότι θα τους κρίνουν οι γύρω τους, θα τους τιμωρήσουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τους ή θα τους απορρίψουν οι συνομήλικοι τους.
Αυτές οι ανησυχίες δημιουργούν μια ψευδαίσθηση ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να κάνουν λάθη ότι οι άνθρωποι οφείλουν να τα γνωρίζουν όλα και καλύτερα να μην δοκιμάσουν αν θα αποτύχουν…Όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό είναι και το «φυσιολογικό» στο μυαλό των παιδιών μας και την κοινωνία του σήμερα!
Δημιουργείται μια αρνητική σκέψη που οδηγεί αυτόματα σε άγχος και φόβο με επακόλουθο αποτέλεσμα την αποφυγή.
Παρόλα αυτά, αυτό είναι μια αντίληψη που οφείλουμε να αλλάξουμε ή καλύτερα να βελτιώσουμε και σίγουρα μπορούμε να το πετύχουμε με μικρά βήματα!
Τα λάθη είναι Φίλοι και όχι εχθροί μας!
Μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε αναπτυσσόμαστε και χτίζουμε νέες αξίες. Μαθαίνουμε να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας περισσότερο και να έχουμε μια αληθινή άποψη.
Επομένως την επόμενη φορά που θα ανησυχήσει το παιδί σας ότι κάνει λάθος τι θα πείτε;
Μπορείτε να συμβουλεψετε τα παιδιά σας:
1. Να αναγνωρίσουν ότι είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να πετύχουν το στόχο τους.
2. Να σκεφτούν εναλλακτικές λύσεις για την επόμενη φορά.
3. Να αναγνωρίσουν τις δυνατότητες του και να βάλουν ρεαλιστικούς στόχους άνα φορά.
4. Η συζήτηση και εξωτερίκευση των σκέψεων και συναισθημάτων είναι πάντοτε μια εξαιρετική λύση για να αποφύγουμε την αυτοκριτική και τις τύψεις. Μέσα από παιχνίδι.
5. Να θυμάστε ότι είμαστε φτιαγμένοι για να κάνουμε λάθη και να μαθαίνουμε από αυτά, κανείς δεν είναι αλάνθαστος.
6. Δώστε πραδείγματα από δικά σας λάθη και το μάθημα που πέρνατε κάθε φορά.
7. Ενθαρύνετε τα παιδιά να ζητήσουν συγνώμη εάν επηρεάζει κάποιο άλλο άτομο.
8. Ενθαρύνετε τα παιδιά να αποδεχτούν το λάθος τους και να συγχωρήσουν τον εαυτό τους.
Το πιο σημαντικό από όλα να θυμάστε να συγχωρείτε εσείς τους εαυτούς σας γύρω από τα λάθη σας ή τα λάθη των παιδιών σας και να θυμάστε ότι ένα λάθος δεν με κάνει εμένα «λάθος» σας άνθρωπο. Τα λάθη χτίζουν αξίες!
