Αγαπητοί γονείς, διανύουμε μια αρκετά δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο για όλους μας όπου καλεστήκαμε να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα, νέα ρουτίνα, εναλλακτικούς τρόπους εργασίας και εναλλακτική μάθηση. Οι αλλαγές αυτές είναι αναμφισβήτητα πολύ δύσκολες για όλους πόσο μάλλον για τα παιδιά. Οι πλείστοι από εμάς όπως επίσης και τα παιδιά εργαζόμαστε μέσα από το διαδίκτυο.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε τα οφέλη του διαδικτύου είναι αμέτρητα, κάτι το οποίο διαπιστώσαμε όλοι αυτές τις μέρες. Ωστόσο, παρόλα τα οφέλη εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική δυσκολία, μια παράμετρος η οποία εάν δεν ληφθεί υπόψη από τους γονείς, εάν δεν γίνει σωστή ενημέρωση προς τα παιδιά και εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα είναι πιθανό να λειτουργήσει σαν εμπόδιο στην ομαλή μάθηση και κοινωνικοποίηση των παιδιών. Η δυσκολία αυτή λέγεται Κυβερνοεκφοβισμός και για πολλούς θα λέγαμε ότι αποτελεί ένα μεγάλο φόβο το οποίο πρέπει όλοι μας να λάβουμε υπόψη άμεσα. Ο σκοπός δεν είναι να προκαλέσουμε πανικό σε κανένα γονέα που ίσως δεν το είχε σκεφτεί μέσα σε όλα αυτά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά. Ο σκοπός είναι η σωστή ενημέρωση προς εσάς τους γονείς, η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση για μια πιο ομαλή μάθηση και ευχάριστη περίοδο για όλους.

Ο Διαδικτυακός εκφοβισμός ή Κυβερνοεκφοβισμός (Cyberbullying) αποτελεί εξέλιξη του παραδοσιακού εκφοβισμού σε τεχνολογικό επίπεδο, και αφορά «οποιαδήποτε πράξη εκφοβισμού, ψυχολογικής κακοποίησης, επιθετικότητας, απειλής, ταπείνωσης, παρενόχλησης, τρομοκρατικής ή αυταρχικής συμπεριφοράς παιδιών, προ εφήβων και εφήβων που πραγματοποιείται μέσω του Διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων είτε άλλων ψηφιακών τεχνολογιών από συνομηλίκους τους και η οποία επαναλαμβάνεται σε βάθος χρόνου».

Ο διαδικτυακός εκφοβισμός διαφέρει από τον παραδοσιακό εκφοβισμό εκτός σύνδεσης σε ορισμένες σημαντικές πτυχές:

1. Παρέμβαση 24 ώρες το εικοσιτετράωρο: Ο διαδικτυακός εκφοβισμός δεν τελειώνει μετά το σχολείο. Η εμβέλεια του κυβερνοεκφοβισμού είναι μεγαλύτερη από αυτή του παραδοσιακού εκφοβισμού.

2. Οι θύτες μπορούν να ενεργήσουν ανώνυμα:

3. Η θυματοποίηση δεν γίνεται αντιληπτή άμεσα: Η αντίδραση του θύματος σε μια κακόβουλη δήλωση, μια ασεβή εικόνα κλπ., συνήθως δεν είναι ορατά στον διαδικτυακό θύτη. Συνεπώς, οι θύτες δεν μπορούν να αναπτύξουν μηχανισμούς ενσυναίσθησης που θα μπορούσαν να δράσουν αποτρεπτικά στις “επιθέσεις” αυτές.

Πώς μπορούν οι γονείς/κηδεμόνες να προετοιμάσουν τα παιδιά;

1. Είναι σημαντικό να είστε εσείς πρώτα ανθεκτικοί ούτως ώστε να μπορείτε να προσαρμόζεστε σε οποιαδήποτε πρόκληση που καλείστε να αντιμετωπίσετε σε σχέση με τα παιδιά σας και να μπορείτε να προσαρμόζεστε ανάλογα με τις ανάγκες των παιδιών.

2. Σωστή Οριοθέτηση: Τα παιδιά αναζητούν όρια (συγκεκριμένη ώρα, μέρα και χρήση) τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο. Τα όρια θέτουν τη βάση για τις ανθρώπινες σχέσεις και τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια με αυτά.

3. Ευελιξία: Αποφύγετε τον υπερβολικό έλεγχο και γίνετε πιο ευέλικτοι.

4. Ποιοτικός χρόνος: Ο ποιοτικός χρόνος αποτελεί την ενδυνάμωση της σχέσης γονέα-παιδιού. Αναπληρώστε το χρόνο που περνούν τα παιδιά στο διαδίκτυο με ποιοτικό χρόνο μεταξύ σας (φυσική άσκηση, δραστηριότητες στη φύση, παζλ κ.α.), ενισχύοντας έτσι την ψυχική και ψυχοσωματική ανθεκτικότητα όλων.

5. Μέσα από Αποδοχή, Κατανόηση, Ενθάρρυνση και Στήριξη μπορείτε να επικοινωνήσετε καλύτερα με το παιδί σας και να ανταποκριθείτε ανάγκες και στα συναισθήματα του. Με αυτό το τρόπο το παιδί νιώθει πιο άνετο να εκφράσει τις ανησυχίες του και ενισχύεται η αυτοεκτίμηση και η ψυχική του ανθεκτικότητα.

6. Αφού κερδίσετε το σεβασμό/εμπιστοσύνη και αποδοχή του παιδιού/έφηβου, προσπαθήστε να μάθετε για τις διαδικτυακές του επαφές, με υπομονή και όχι φορτικά.

Η χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου μπορεί να ενισχύσει και να εμπλουτίσει τους πνευματικούς ορίζοντες των νέων φτάνει να γίνεται με το σωστό τρόπο. Ως ενήλικες οφείλουμε να επενδύσουμε και να ενισχύσουμε τη σωστή χρήση ούτως ώστε να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα των παιδιών.

Καλή συνέχεια..μένουμε Σπίτι αλλά παραμένουμε Θετικοί και Δυνατοί!

Με εκτίμηση,

Ελεάνα Χατζημηνά,

Εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος (#478),

Resilient Lives, Centre for Social and Emotional Health.

BSc – MSc – MA (ISPA Accredited)

Facebook Page: Eleana Hadjimina – Child and Adolescent Psychology – Resilient Lives