Διατροφή κατά τη διάρκεια των εξετάσεων από την Κλινική Διαιτολόγο Ελίνα Αγκαστινιώτη

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων αυτό που ενδιαφέρει τους περισσότερους μαθητές και φοιτητές, είναι πώς θα προλάβουν να καλύψουν ένα μεγάλο όγκο ύλης. Στόχος τους, είναι να θυμούνται όσα περισσότερα διάβασαν. Ωστόσο, επειδή επικεντρώνονται σε αυτό τον στόχο παραμελούν τη διατροφή τους. Θα πρότεινα λοιπόν, να δώσουν έμφαση στη διατροφή τους, καθώς βοηθά στην απομνημόνευση και στην καλύτερη απόδοση τη μέρα των εξετάσεων.

Στο σημείο αυτό, θα πρότεινα να κάνουμε συχνά και μικρά γεύματα, αφού όταν παραλείπουμε γεύματα, αυτό αυξάνει το άγχος και επηρεάζει τη συγκέντρωση.

Μια άλλη καλή συνήθεια που πρέπει να έχουμε, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και όχι μόνο, είναι να καταναλώνουμε αρκετό νερό για να είμαστε ενυδατωμένοι. Το να παραμένουμε ενυδατωμένοι, βοηθά το μυαλό να επεξεργάζεται πιο γρήγορα πληροφορίες. Καλό είναι να πίνουμε 6-8 ποτήρια την ημέρα.
Να μην μπαίνουμε συχνά στον πειρασμό να τρώμε κάτι γλυκό, αφού η γρήγορη ενέργεια που θα πάρουμε από τη ζάχαρη ακολουθείται από τη μείωση της γλυκόζης του αίματος και αυτό οδηγεί στο να νιώθουμε κουρασμένοι στη συνέχεια. Καλό θα ήταν, να αντικαταστήσουμε τα γλυκά με πιο υγιεινά σνακ όπως φρούτα και ξηρούς καρπούς. Η βιταμίνη Ε και ο ψευδάργυρος που περιέχουν τα καρύδια, έχει διαφανεί ότι βοηθούν στη μνήμη.

Όλοι γνωρίζουμε το πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Όταν αγχωνόμαστε μπορεί να επηρεαστεί ο ύπνος μας. Ε λοιπόν, υπάρχουν κάποια διατροφικά tip που μπορούν να βοηθήσουν και σε αυτό. Ένα ποτήρι ζεστό γάλα, τσάι από βότανα μπορεί να βοηθήσουν. Ακόμη snack πλούσια σε υδατάνθρακες, μια ώρα πριν κοιμηθούμε, βοηθούν τα αμινοξέα που συνδέονται με τον ύπνο να ενεργοποιηθούν.

Τώρα τη μέρα της εξέτασης έρευνες, έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν πρωινό αποδίδουν καλύτερα στην εξέταση. Κάποιες ιδέες για πρωινό είναι βρώμη ολικής αλέσεως, με γάλα ή γιαούρτι που θα μας κρατήσει περισσότερο. Τέλος, καλό είναι να προσθέσουμε πηγές ωμέγα-3, αφού ενισχύουν τον εγκέφαλο. Καλή πηγή ωμέγα-3 που θα μπορούσαμε να προσθέσουμε στο πρωινό μας είναι ο λιναρόσπορος.

Καλή επιτυχία!