Ελευθερία Φέκα
Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Τι είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός;
Είναι η καθοδήγηση από έναν ή μία σύμβουλο προς ένα άτομο, ανεξαρτήτου ηλικίας, ώστε να λάβει την καταλληλότερη, υπό τις εκάστοτε συνθήκες, επαγγελματική απόφαση. Μέσω της διαδικασίας επαγγελματικού προσανατολισμού, οι σύμβουλοι θα βοηθήσουν το άτομο να αποκτήσει αυτογνωσία, δηλαδή να διερευνήσει και να ανακαλύψει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες και τις δεξιότητές του. Επίσης, θα υποστηρίξουν το άτομο στην προσπάθειά του να λάβει έγκυρες πληροφορίες για τον κόσμο της εκπαίδευσης και των επαγγελμάτων.

Η σύγχρονη πραγματικότητα όμως είναι ευμετάβλητη, πολυσύνθετη και σε έναν τεράστιο βαθμό αβέβαιη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον θα κληθούμε να λάβουμε και να αναπροσαρμόσουμε τις επαγγελματικές μας αποφάσεις πολύ περισσότερο από ότι θα συνέβαινε στο παρελθόν. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε στο μυαλό μας είναι ότι δεν υπάρχει ένας και μοναδικός δρόμος. Και μιας και οι σημερινοί μαθητές αναμένεται να βγουν στην αγορά εργασίας σε 5-10 χρόνια, προφανώς και δε χρειάζεται να λάβουν τώρα την τελική απόφαση.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα συνανθρώπων μας, οι οποίοι ακολουθώντας ακόμα και το πιο μπερδεμένο επαγγελματικό μονοπάτι, αργά ή γρήγορα, καταφέρνουν να οδηγηθούν στην επιλογή που πραγματικά τους χαροποιεί. Και με «ανοιχτό μυαλό» τίποτα από όσα έχουν αποκομίσει στη διαδρομή δεν θα πάει χαμένο. Φυσικά, είναι ευχής έργο να βρεθούμε εξ αρχής στο πιο «αποδοτικό» μονοπάτι.

Αποφασίζοντας για το μέλλον μας, θα χρειαστεί να έχουμε στο μυαλό μας απαντήσεις για τα παρακάτω ερωτήματα:
1. Τι αγαπώ;
2. Ποιες είναι οι δυνατότητές μου; Σε τι είμαι ή μπορώ να γίνω καλός/ή;
3. Τι χρειάζεται ο κόσμος και η κοινωνία;
4. Για ποια δραστηριότητα αμείβομαι οικονομικά;

Ας φανταστούμε τώρα τις απαντήσεις των ερωτημάτων αυτών σε ένα διάγραμμα Venn. Υπάρχει άραγε κάποιο επάγγελμα που βρίσκεται στην τομή όλων των παραπάνω; Αν ναι, θα λέγαμε ότι πρόκειται για έναν… μαγικό συνδυασμό που αποκαλύπτει ότι η συγκεκριμένη εργασία εμπεριέχει ένα βαθύτερο νόημα για εμάς, έναν σκοπό. Η εύρεση νοήματος στην εργασία και η αίσθηση ότι αυτή η εργασία αυτή συμβάλλει σε ένα ευρύτερο καλό, μπορεί να μας προστατεύσει από το στρες. Μια σταδιοδρομία που καθοδηγείται από την αίσθηση ενός σκοπού προσφέρει περισσότερη ικανοποίηση, έμπνευση και κίνητρο. Με άλλα λόγια, ο σκοπός και το νόημα καλλιεργούν την ανθεκτικότητα και θωρακίζει την ψυχικής μας υγεία. Ας μην ξεχνάμε τέλος, ότι όταν θέτουμε στον εαυτό μας το ερώτημα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε στο επαγγελματικό μας μέλλον, πρέπει να έχουμε την εμπιστοσύνη να πιστέψουμε ότι σε ένα μεγάλο βαθμό μια υγιής απάντηση βρίσκεται ήδη μέσα μας.
Ας αναρωτηθούμε λοιπόν γιατί κάνουμε ό,τι κάνουμε; Ποιες είναι οι βαθύτερες δυνάμεις που μας κινητοποιούν;