Η ψυχική υγεία ενός παιδιού είναι πολύ σημαντική!

Συχνά βλέπουμε πόσο εύκολο είναι που οι γονείς αναγνωρίζουν τις φυσικές ανάγκες του παιδιού τους, όπως η ένδυση, αν κάνει κρύο να φορέσουν ζεστά ρούχα, να πάνε για ύπνο σε μια συγκεκριμένη ώρα, αλλά και να φάνε ένα υγιεινό γεύμα. Φαίνεται όμως ότι οι ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες κάθε παιδιού μπορεί να μην είναι τόσο φανερές. Η καλή ψυχική υγεία επιτρέπει στα παιδιά να σκέφτονται με πιο καθαρό μυαλό, να αναπτύσσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες αλλά και να μαθαίνουν νέες δεξιότητες. Επιπλέον, οποιαδήποτε ενθαρρυντικά λόγια από ενήλικες ή ακόμα και από φίλους είναι αρκετά σημαντικά για να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση τους, για μια υγιή, αυθεντική και συναισθηματική προοπτική για τη ζωή.

Πως μπορείτε να υποστηρίξετε την ψυχική υγεία του παιδιού σας:

ΓΙΝΕ ΚΑΛΟΣ ΑΚΡΟΑΤΗΣ: Πάντοτε να ακούτε αυτά που έχουν να σας πουν με προσοχή

ΔΕΙΞΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Σημαντικό είναι να υποστηρίζετε και να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας

ΓΥΜΝΑΣΤΕΙΤΕ: Καλό θα ήταν να παροτρύνετε το παιδί σας για άσκηση και άθληση

ΖΗΤΗΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ: Αν κάτι σας απασχολεί μη διστάσετε να πάρετε τη βοήθεια από ένα ειδικό

ΔΩΣΕ ΑΓΑΠΗ: Να είστε πάντα εκεί για το παιδί σας και να δείχνετε την αγάπη και την φροντίδα σας σε αυτό

ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΜΟΝΗ: Μην πιέζετε το παιδί σας να σας μιλήσει, δώστε του χρόνο

ΕΠΙΛΥΣΤΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: Βοηθήστε το παιδί σας να επιλύσει τα προβλήματα του με αποτελεσματικές λύσεις

ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ: Βοηθήστε το παιδί σας να απαλλαγεί από το άγχος του, δίνοντας του χρόνο για ξεκούραση.

Η ψυχική υγεία των παιδιών αλλά και των εφήβων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει γενικότερα στην ανάπτυξη τους. Στόχος μας είναι να ενθαρρύνουμε το παιδί ή τον έφηβο να ζήσει μια ευχάριστη ζωή, μιλώντας για τα προβλήματα του. Η βοήθεια σε παιδιά ή εφήβους που έχουν ένα ψυχικό – συναισθηματικό πρόβλημα υγείας, ξεκινά πάντα με ένα καλό ακροατή. Με βάση αυτό βλέπουμε ότι η ΑΠΟΔΟΧΉ είναι ιδιαιτέρως σημαντική. Καλό θα ήταν να ενθαρρύνετε τα παιδιά να μιλούν σε κάποιον που εμπιστεύονται, και αποφύγετε να τους πιέσετε να μιλήσουν, γιατί μετά θα υπάρχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης σημαντικό είναι να ενθαρρύνετε και να επαινείτε τις επιτυχίες τους, ακόμα και αν αυτές είναι πολύ μικρές, αποφεύγοντας την κριτική. Πρέπει να καταλαβαίνουμε πότε τα παιδιά μας θέλουν να μείνουν μόνα τους και πότε να δραχθούν σε μια παρέα.

Όλοι μας θα πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας χωρίς να τον ξεχνάμε και να ζητάμε πάντοτε βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε!

Χριστίνα Αριστίδου, Eιδική Παιδαγωγός