Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας είναι ευκαιρία όλοι μας να αναστοχαστούμε για το πως σχετιζόμαστε και επικοινωνούμε με τους συντρόφους μας.

Έρευνες έχουν δείξει πως πολλά ψυχοσωματικά συμπτώματα και προβλήματα υγείας στους συντρόφους οφείλονται στην κακή ποιότητα σχέσης μεταξύ τους. Επίσης έρευνες έχουν δείξει πως η κακή ποιότητα σχέσης των γονιών επηρεάζει την ψυχοσυναισθηματική υγεία των παιδιών.

Κάποια βασικά ερωτήματα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας είναι πόσο ξεκάθαρα και άμεσα εκφράζουμε τις ανάγκες μας και πόσο τις διεκδικούμε; Πόσο άνετα νιώθουμε να πούμε όχι χωρίς ενοχές; Πόσο φροντίζουμε την αυτονομία μας και πόσο την συντροφικότητα μας; Πόσο άνετα νιώθουμε να εκφράσουμε την δυσαρέσκεια μας και τον θυμό μας; Πολλοί σύντροφοι στην προσπάθεια τους να αποφύγουν τις συγκρούσεις αποφεύγουν να συζητήσουν θέματα που τους ενοχλούν και προτιμούν να συγκρατούν τα έντονα συναισθήματα που νιώθουν, πχ τον θυμό. Είναι σημαντικό οι σύντροφοι να συνειδητοποιήσουν ότι τα κύρια ζητήματά τους, ακόμα κι αν φαίνονται μικρά και ασήμαντα, δεν εξαφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου. Όσο περισσότερο προσπαθεί κάποιος να προσποιηθεί ότι όλα είναι καλά, τόσο πιο έντονος γίνεται ο θυμός και κλιμακώνεται τελικά σε εχθρότητα. Αυτό που ξεκίνησε ως καλοπροαίρετη προσπάθεια να αποφύγει να πληγώσει τα συναισθήματα του συντρόφου του εξελίσσεται σε επιθετικότητα. Ο σύντροφός του μπορεί να αισθάνεται χειραγωγημένος επειδή βλέπει τη λεπτή προσπάθεια να προσποιηθεί ότι ο θυμός δεν υπάρχει.

Εδώ είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

  1. Επιλέξτε χρόνο και μέρος για να μιλήσετε με τον σύντροφό σας. Βεβαιωθείτε ότι είστε και οι δύο ήρεμοι, χαλαροί και απαλλαγμένοι από άλλες υποχρεώσεις ή περισπασμούς.
  1. Ξεκινήστε να εκφράζεται άμεσα αυτό που νιώθετε και αυτό που χρειάζεστε: Νιώθω ______ για ______ και χρειάζομαι _____.

Θυμηθείτε, η συζήτηση αφορά την παθητική-επιθετική συμπεριφορά, όχι για το θέμα του θυμού. Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε: «Νιώθω σύγχυση και απογοήτευση για τα αστεία που κάνεις για την δουλειά μου. Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά χρειάζομαι να μου το λες ευθέως όταν είσαι θυμωμένος μαζί μου. Τότε, μπορούμε να μιλήσουμε γι' αυτό και μπορώ να καταλάβω τι νιώθεις».

  1. Ακούστε προσεκτικά την απάντηση και συνεχίστε να μιλάτε σε πρώτο πρόσωπο (π.χ. χρησιμοποιώντας δηλώσεις «εγώ») εάν ο σύντροφός σας είναι αμυντικός. Αν λέει ότι έκανε πλάκα, μην τον κατηγορήσετε ότι λέει ψέματα. Αντίθετα, εξηγήστε ότι τα αστεία δεν είναι αστεία για εσάς και ότι αισθάνεστε πληγωμένη.

Η παθητική επιθετικότητα είναι μια δύσκολη συμπεριφορά γιατί μπορεί να φαίνεται αθώα εξωτερικά αλλά να πονάει βαθιά μέσα. Εάν εσείς και ο σύντροφός σας το βιώσετε αυτό στη σχέση σας, θα ωφεληθείτε από το να το δείτε και να το δουλέψετε ως θέμα επικοινωνίας αντί να εστιάσετε μόνο στο θέμα της σύγκρουσης.