Η Παγκόσμια ημέρα τροφίμων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου την ημερομηνία ίδρυσης το 1945 του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας. Ο φετινός εορτασμός έχει θέμα «Οι δράσεις μας είναι το μέλλον μας. Καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή.
Tips για καλύτερη διατροφή και καλύτερη ζωή:
1. Επικεντρωθείτε στην πρωτεΐνη
Η πρωτεΐνη βοηθά στην ανάπλαση της μυϊκής μάζας. Όταν ο στόχος σας είναι να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, η κατανάλωση επαρκής πρωτεΐνης είναι σημαντική.
2. Πίνετε αρκετό νερό
Με το να μειώσετε την κατανάλωση αναψυκτικών και άλλων ποτών και να το αντικαταστήσετε με νερό, θα μειώσει δραστικά την κατανάλωση περιττών θερμίδων και θα είστε καλά ενυδατωμένοι.
3. Επιλέξτε ποικιλία από φρούτα και λαχανικά
Με το να τρώτε πολλά φρούτα και λαχανικά θα σας κρατούν γεμάτους για περισσότερη ώρα και επιπρόσθετα περιέχουν διαφορετικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
4. Να τρώτε χωρίς άλλες παρεμβολές
Είναι πολύ εύκολο στις μέρες μα να τρώμε φαγητό μπροστά από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση. Με αυτή τη συνήθεια δυστυχώς δεν καταλαβαίνουμε πόσο φαγητό έχουμε καταναλώσει. Αφήστε λοιπόν το τηλέφωνο κάτω και επικεντρωθείτε στο γεύμα σας.
5. Να ακούτε το σώμα σας κα να τρώτε όταν πεινάτε
Αν προσπαθήσετε να μειώσετε πολύ δραστικά τα γεύματα σας θα νιώθετε καταβλημένοι αλλά και κουρασμένοι. Αυτό συνήθως τείνει να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και θα σας οδηγήσει στην υπερφαγία τη μέρα που αποφασίσετε να ενδώσετε. Να θυμάστε παν μέτρο άριστο.
6. Να κοιμάστε καλά
Με το να κοιμάστε καλά βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Οι λίγες ώρες ύπνοι τείνουν να συνεισφέρουν στην υπερφαγία.

7. Σημαντικό είναι να κάνουμε διατροφικές επιλογές έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας τις επιπτώσεις που έχουν στο περιβάλλον

Elina Angastinioti, MS, RDN
Clinical Dietitian