«Η σημαντικότητα της ψυχικής υγείας στον άνθρωπο». Η φράση που αποτυπώνει έναν  από τους κυριότερους λόγους που επέλεξα και το επάγγελμα του ψυχολόγου.

Ένας από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους, ο Σωκράτης, τονίζει: «Είναι καλύτερο να θεραπεύσετε την ψυχή, πριν θεραπεύσετε το σώμα, καθώς η υγεία και η ευτυχία εξαρτώνται τελικά από την κατάσταση της ψυχής.»

Όπως ένας άνθρωπος όταν πονάει σωματικά θα επισκεφτεί τον ειδικό ιατρό, το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στο κομμάτι της ψυχικής υγείας. Όταν το «μέσα» μας δεν αισθάνεται καλά, το αφουγκραζόμαστε και στην πορεία επιλέγουμε σοφά τον κατάλληλο ειδικό που θα μας συμβουλέψει για την καλύτερη θεραπεία.

Εάν θέλουμε να της δώσουμε ένα ξεκάθαρο ορισμό και σύμφωνα πάντα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ – WHO), θα λέγαμε ότι η ψυχική υγεία είναι η ψυχονοητική και κοινωνική κατάσταση κατά την οποία το άτομο μπορεί να αγαπά, να εργάζεται και να διασκεδάζει, λαμβάνοντας ικανοποίηση από αυτά. Εάν δεν λαμβάνεις ικανοποίηση από αυτά τότε θα πρέπει να διερευνήσεις το γιατί και να βρεις τον τρόπο να αλλάξεις την καθημερινότητα σου για να επέλθει η ευημερία στην ζωή σου. Ζώντας πλέον και σε μια κοινωνία που κινείται με αρκετά γρήγορους ρυθμούς, τόσο τα παιδιά, όσο και οι ενήλικες βρίσκονται αντιμέτωποι καθημερινά με διάφορες προκλήσεις που καλούνται να βγάλουν εις πέρας και η ψυχική υγεία θα έπρεπε να ήταν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της καθημερινότητας.

Ως σχολικός ψυχολόγος, κύριο μέλημα μου είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, με απλά λόγια, το παιδί να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον όπου είναι ευτυχισμένο. Για να είναι ευτυχισμένο ένα παιδί αυτό απαιτεί και έναν ευτυχισμένο γονέα. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα και δημιουργούν ένα μοτίβο. Η σημαντικότητα λοιπόν της ψυχικής υγείας είναι πελώρια και δεν πρέπει να την αμελούμε. Δεν «υπολογίζει» εθνικότητα, θρησκεία, φύλο και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, δεν κάνει εξαιρέσεις, προσφέρεται  απλόχερα σε όσους την αναζητήσουν.

Αγαπώ τον εαυτό μου σημαίνει τον φροντίζω. Σωματικά αλλά και ψυχικά.

Σοφία Πελετιέ

Σχολική/Εκπαιδευτική Ψυχολόγος