Άρθρο από: Δρ Μαρία Κοντούλη, Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος

Αγαπητοί γονείς, το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη, επειδή συμβάλλει στη γνωστική, σωματική, κοινωνική και συναισθηματική ευημερία των παιδιών. Το παιχνίδι προσφέρει επίσης μια ιδανική ευκαιρία για τους γονείς να ασχοληθούν πλήρως με τα παιδιά τους. Παρά τα οφέλη που προκύπτουν από το παιχνίδι τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς, ο χρόνος για ελεύθερο παιχνίδι έχει μειωθεί αισθητά για τα  παιδιά της σύγχρονης κοινωνίας. Μερικοί  παράγοντες που συμβάλουν στο μειωμένο χρόνο παιχνιδιού είναι οι γρήγοροι ρυθμοί  ζωής της σύγχρονης οικογένειας, η αλλαγή στην οικογενειακή δομή και η εστίαση στα ακαδημαϊκά επιτεύγματα είσαι βάρος του ελεύθερου χρόνου για παιχνίδι.

Γιατί το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την υγιή  συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού;

Το παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να χρησιμοποιούν τη δημιουργικότητά τους αναπτύσσοντας τη φαντασία τους, την επιδεξιότητα και τη σωματική, γνωστική και συναισθηματική τους δύναμη. Επίσης το παιχνίδι είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Είναι μέσω του παιχνιδιού που τα παιδιά σε πολύ μικρή ηλικία εμπλέκονται και αλληλοεπιδρούν στον κόσμο γύρω τους. Το παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να δημιουργούν και να εξερευνούν έναν κόσμο στον οποίο μπορούν να κυριαρχήσουν, κατακτώντας τους φόβους τους ενώ ασκούν ενήλικους ρόλους, μερικές φορές σε συνδυασμό με άλλα παιδιά ή και σαν φροντιστές ενηλίκων. Καθώς κυριαρχούν τον κόσμο τους, το παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν νέες ικανότητες που οδηγούν στην ενίσχυση της  αυτοπεποίθησης και στην ευελιξία χαρακτήρα, παράγοντες  που βοηθούν στην αντιμετώπιση μελλοντικών προκλήσεων.

Είναι λοιπόν σημαντικό να ενθαρρύνουμε τα αδόμητα παιχνίδια γιατί έτσι το παιδί αυξάνει  την σωματική άσκηση στα παιδιά, και αυτή είναι μια σημαντική στρατηγική για την επίλυση της επιδημίας παχυσαρκίας.

Πως μπορείς να παίξεις με το παιδί σου

Η ψυχική ανάπτυξη   των παιδιών επηρεάζεται σημαντικά  από τις στενές σχέσεις με τους αγαπημένους και σταθερούς φροντιστές τους.  Όταν για παράδειγμα  οι γονείς παρατηρούν τα παιδιά τους στο παιχνίδι ή συμμετέχουν μαζί τους τότε δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να δουν τον κόσμο από τα μάτια  του παιδιού, καθώς το παιδί περιπλανιέται σε έναν κόσμο που δημιουργήθηκε  για να ταιριάζει στις ανάγκες του. Οι αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν μέσα από το παιχνίδι λένε στα παιδιά ότι οι γονείς τους δίνουν πλήρη προσοχή και βοηθούν στη δημιουργία καλών σχέσεων.  Οι γονείς που έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον κόσμο των παιδιών τους μαθαίνουν να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά με τα παιδιά τους και τους δίνεται η ευκαιρία  να προσφέρουν μια ήπια και προνοητική καθοδήγηση. Απλώστε τα παιδιά υπακούνε τους ενήλικες που σέβονται και νοιώθουν κοντά τους.

Επίσης το παιχνίδι είναι ένα μέσω στο οποίο τα λιγότερο λεκτικά παιδιά μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις, τις εμπειρίες τους και ακόμη και τις απογοητεύσεις τους, επιτρέποντας στους γονείς τους να έχουν μια ευκαιρία να τα καταλάβουν καλύτερα. Και το πιο σημαντικό ειναι οτι το παιχνίδι προσφέρει στους γονείς μια υπέροχη ευκαιρία να ασχοληθούν πλήρως με τα παιδιά τους.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι το παιχνίδι είναι αναπόσπαστο μέρος του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος. Έχει μάλιστα αποδειχθεί ότι βοηθά τα παιδιά να προσαρμοστούν στο σχολικό περιβάλλον και ακόμη και να ενισχύσουν την ετοιμότητα μάθησης των παιδιών, τις μαθησιακές συμπεριφορές και τις ικανότητες επίλυσης προβλημάτων. Η κοινωνική και η συναισθηματική μάθηση είναι καλύτερα ενσωματωμένη στην ακαδημαϊκή μάθηση.

Όπως και να το εξετάσει κανείς, το παιχνίδι είναι μια απαραίτητη καθημερινή δραστηριότητα για τα παιδιά!

Αστέ το να παίξει γιατί αυτό χτίζει ανθεκτικότητα!

Παίξε μαζί του γιατί αυτό χτίζει ανθεκτικότητα και σε σένα αλλά και στο παιδί!

Γίνε και εσύ παιδί ναι του γιατί το χρειάζεσαι!