“Δεν είναι τα πιο δυνατά είδη που επιβιώνουν ή τα πιο έξυπνα, αλλά αυτά που ανταποκρίνονται καλύτερα στις αλλαγές.” – Κάρολος Δαρβίνος

Συμβουλή: Ξεκινήστε με ένα πρόγραμμα. Η ρουτίνα, τα όρια και οι ξεκάθαροι κανόνες δίνουν ασφάλεια στα παιδιά.

1. Ρουτίνα – Πρόγραμμα

Βήμα 1: Πρωτού ενημερώσετε τα παιδιά για τη νέα ρουτίνα, αποφασίστε σαν γονείς τι θεωρείτε απαραίτητο να υπάρχει στο πρόγραμμα τους και τι θεωρείτε σημαντικό αλλά μπορείτε να είστε ευέλικτοι ανάλογα και με τις δικές τους προτιμήσεις και επιθυμίες.

Βήμα 2: Θέστε συγκεκριμένους στόχους και αποφασίστε τι κίνητρα θα δώσετε παιδά/έφηβους για να ακολουθήσουν το πρόγραμμα τους.

Βήμα 3: Αποφασίστε ποιες θα είναι οι λογικές συνέπεις σε περίπτωση που δεν ακολουθούν το πρόγραμμα τους και πότε θα πρέπει να υπάρχει συνέπεια.

Βήμα 4: Επικοινωνήστε με τους ειδικούς/δασκάλους που δουλεύουν ήδη με το παιδί/έφηβο και συμβουλευτείτε τους για κατάλληλες πρακτικές που πρέπει να ακολουθείτε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Ζητήστε τους επίσης να σας δώσουν κάποιες εισηγήσεις για εκπαιδευτικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες στο σπίτι ανάλογα πάντοτε με τις ανάγκες του κάθε ατόμου. Κρατήστε επικοινωνία μαζί τους και προγραμματίστε διαδικτυακές επικοινωνίες. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια συνέχεια και επικοινωνία με τον κάθε ειδικό. Αυτό θα βοηθήσει τους ίδιους να χαλαρώσουν αλλά και εσάς να νιώσετε ασφάλεια γνωρίζοντας ότι υπάρχουν άτομα που συνεχίζουν να σας στηρίζουν σε όλη αυτή τη διαδικασία.

Βήμα 5: Επιλέξτε μια συγκεκριμένη ώρα και καλέστε όλη την οικογένεια σε “Οικογενειακό συμβούλιο”. Ο στόχος είναι να ενημερώσετε τα παιδιά σας για το νέο τους πρόγραμμα και να τους συμβουλευτείτε σε περίπτωση που διαφωνούν με κάτι. Παράλληλα είναι μια ευκαιρία να μοιραστείτε όλοι μαζί τις σκέψεις/συναισθήματα για όλα όσα συμβαίνουν και να λύσετε κάποιες απορίες. Αφού ολοκληρώσετε αποφασίστε όλοι μαζί για 2 συγκεκριμένες μέρες στις οποίες θα καθιερώσετε τα οικογενειακά συμβούλια και θα συζητάτε τους προβληματισμούς σας σαν οικογένεια. Για να υπάρχει σωστή κατανομή χρόνου μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια κλεψύδρα ή χρονόμετρο στο κινητό. Κάθε φορά που τελειώνει ο χρόνος προχωράμε στο επόμενο άτομο και πρέπει όλοι να το σεβαστούμε. Καταγράψτε κάτω τα θέματα συζήτησης, τις αποφάσεις που πάρθηκαν και τους στόχους για την επόμενη φορά.

Βήμα 6: Εάν έχετε εκτυπωτή στο σπίτι μπορείτε να τυπώσετε το νέο πρόγραμμα και να το τοποθετήσετε στο δωμάτιο του παιδιού/έφηβου ή σε ένα άλλο χώρο στο σπίτι όπου θα είναι εύκολα προσβάσιμο. Εάν δεν έχετε εκτυπωτή μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία για να ζωγραφίσετε και να δημιουργήσετε μαζί με το παιδί το πρόγραμμα. Τα οπτικά ερεθίσματα βοηθάνε τα παιδιά να θυμούνται καλύτερα την ρουτίνα τους και όσα αναμένονται από τους ίδιους.

Βήμα 7: Επιβραβεύετε λεκτικά τα παιδιά σας σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Καλή συνέχεια!

Με εκτίμηση,

Ελεάνα Χατζημηνά,

Εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος (#478),

Resilient Lives, Centre for Social and Emotional Health.

BSc – MSc – MA (ISPA Accredited)

Facebook Page: Eleana Hadjimina – Child and Adolescent Psychology – Resilient Lives

#stayhomeBUTstaypositive #staysafe